Vergiler düşürülecek mi? Başkan Yardımcısı Yılmaz’dan kritik vergi açıklaması
Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, işçi ve patron kesiminin vergi reformu taleplerini desteklediğini belirtti. “Önümüzdeki dönemde bu yönde bazı çalışmalar yapılması gerekiyor”söz konusu.
Yılmaz, Orta Vadeli Programın (OVP) Eylül ayının ilk 10 günü içinde açıklanacağını söyledi. “İstişarelerin bir kısmını bitirdik. Şimdi tarım ve finans sektörü ile görüşmemiz var. TZOB ve Birlik başkanlıkları ile tarih belirleyemedik. Maliye ile görüşeceğiz. Cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde” dedi.açıklama yaptı.
Beştepe’de gerçekleştirilen Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yılmaz, şunları söyledi:
FARKLI BÖLÜMLERİN BEKLENTİLERİNİ ALARAK OVP’Yİ ŞEKİLLENDİRECEĞİZ
“Orta Vadeli Programın teknik yönü Strateji Bütçe Başkanlığımız tarafından yürütülüyor. Ağustos ayının son günlerinde sonuçlarını dinleyeceğiz ve tartışacağız. Teknik yönü bu. Daha önceki Orta Vadeli Programlardan farklı olarak biz de bu yıl istişareler yapıyoruz.Çünkü yeni bir döneme girdik,yeni bir döneme.Hükümet kurulduğu için yeni bir döneme girdik.Biz bu dönemi ‘Türkiye Yüzyılı’ olarak adlandırıyoruz. Bu yeni dönemin farklı kesimlerinin beklenti ve önceliklerini dikkate alarak OVP’yi şekillendireceğiz.Bu, OVP’nin daha önceki Orta Vadeli Programlardan ayırt edici bir özelliği olacaktır.Orta Vadeli Program’ Üç aşamalı olarak düşünebilirsiniz. : Para politikasının genel çerçevesi var, detayları Merkez Bankası’nın elinde, maliye politikasının detayları var, Orta Vadeli Program bütçeyi ve bütçedeki tüm rakamları içeriyor.
YAPISAL DEĞİŞİKLİKLER
Ve tabii ki üçüncü ayak olan yapısal dönüşümler; Rekabet gücünü artıracak, verimliliği artıracak ve Türkiye’yi dünyada daha avantajlı konuma getirecek değişim ve dönüşümler. Vergi reformundan eğitimdeki dönüşümlere, başta ekonomi olmak üzere yasa değişikliklerinden yatırım ortamının iyileştirilmesine… Yapısal değişim dediğimiz; ekonominin potansiyelini geliştiren herhangi bir temel değişiklik. Günlük değişim değil, daha temel değişimler.
OVP’yi muhtemelen ilk 10 gün olan Eylül ayında açıklayacağız. Bu biraz da işin ilerleyişine bağlı. Bazı istişareleri bitirdik. İş dünyasıyla görüştük, personel bölümüyle görüştük, memur ve muhasebecilerle görüştük. Şimdi tarım ve finans sektörüyle bir görüşmemiz var. TZOB ve birlik başkanlığı ile kesin tarih belirleyemedik, tarım bakanımızla birlikte katılmayı planlıyoruz. Finans bölümünü Cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde yapacağız. Bankalar Birliği, kamu-özel sektör temsilcileri, bankaların genel müdürleri finans kesimini temsil eden değerli aktörler olacaktır. Önümüzdeki üç yıl için görünümleri ve beklentileri tartışılacak. TOBB ile de bir anlaşma düşünüyoruz. Tüm illerden liderleri davet edecekler ve muhtemelen tam bir gün ayıracağız. Tüm il ve bölgelerin de sorunlarını ve beklentilerini almış olacağız.
PROGRAMIN ENFLASYON HEDEFLERİ Mİ OLACAK?
Orta Vadeli Program’da hükümet ve Merkez Bankası büyüme, istihdam ve enflasyon hedeflerini birlikte belirliyor. Yakın zamanda bir güncelleme oldu, bu yüzden bundan sonra büyük bir güncelleme beklememelisiniz. 2026 perspektifinde yapacağız. Dolayısıyla 2025’e kadar ufak tefek güncellemeler öngörülüyor… ama 2026 OVP ile asıl mesele netleşecek ve oradaki perspektifimiz tek haneli enflasyon.
VERGİ DÜZENLEMESİ OLACAK MI?
‘Vergiye yeniden bakılsın, dolaysız vergiler artırılsın, dolaylı vergiler azaltılsın’ gibi talepler hem emekçilerin hem de patronların ortak talepleridir. Geleneği de destekliyorum. Önümüzdeki dönemde bu yönde bir ekip çalışması yapılması gerekiyor. Buna vergi artırımı veya eksiltmesi değil, vergi sistemini modernize etmek, güncellemek, basitleştirmek ve istikrara kavuşturmak diyelim.”